Recepten C t/m K

ca 33 In opbouw

Citroenpuddinkie
(? personen)

Benodigdheden
2 lood ?
Gelatine, 2 ons suiker, 2 citroenen en 4 eieren.

Bereiding
*
Men neemt 2 lood? gelatine en smelt dit in wat water, 2 ons suiker, het sap van 2 citroenen en een geraspte citroenschil,
* Laat dit alles met vier geklopte ei­dooiers gedurende drie minuten koken,
* Neem het dan van het vuur en roer er dan heel vlug vier geklopte eiwitten doorheen,
* Het geheel in een vorm doen en op een tochtvrije plaats laten afkoelen.

Dôôp 1
Dipsaus

In afwijking van het volgende recept werd ook wel smeerkaas in plaats van de jong-belegen kaas gebruikt. Ook voegde men na het binden wel een scheut ouwe klare toe.

Benodigdheden
400 gram jong-belegen kaas, zo’n 4 dl melk, 12 gram maïze­na, wat melk, een snufje nootmuskaat, peper en, in de zon ge­droogd, (oud-)bruin­brood. Ook geroosterd brood wordt wel gebruikt.

De saus
* De kaas snipperen of raspen en in de hete melk oplos­sen,
* Zodra de oplossing “lobbig” wordt, gaat de aange­lengde maïzena erbij,
* Op smaak brengen met de kruiden en heet opdoen,
* Het brood tot reepjes snijden, indopen en opeten.

Dôôp2
Dipsaus
(? personen)

Benodigdheden
5 gram vleesextract, 5 eieren, 6 lepels geraspte kaas, 30 gram boter, zout.

Bereiding
*
Los het vleesextract op in ¼ liter water,
* kook dit met 5 hele eieren, 6 lepels geraspte kaas en wat zout,
* Giet in dit mengsel in dertig gram ge­smol­ten boter,
* Roer dit boven het vuur totdat de eie­ren dik worden,
* Opdienen met reepjes geroosterd (oud) brood en stukjes beschuit.

Drabbelkoek
Koek van tarwemeel, boter en melk

Recept?

Eieren, gevulde

Benodigdheden
18 Eieren, ?? ansjovis, ?? champignons, ?? ossentong, ?? ham, fijne kruiden.

Voorbereiding
*
Men kookt de eieren hard en koelt ze af in koud water,
* Pel de eieren, snijd ze door en neem er de dooiers uit,
* Wrijf de dooiers fijn,

Bereiding
* Vermeng de helft van de dooiers met fijngesneden ansjovis, champignons, stukje ossen­tong, ham, wat fijne kruiden, een beetje rauwe ei­dooier en een lepel bouillon tot een gladde massa,

* Met dit mengsel vult men de eierhelften weer op,
*
De andere helft van de  dooiers vermengen met olie, azijn, mosterd, zout, peper en fijne kruiden,
* Maak hiervan een fijne saus die dan vervolgens over de eierhelften wordt gegoten.

Erwten­soep
(? personen)

Benodigdheden
300 gram spliterwten, 1½ liter water, 50 gram mager gerookt spek of varkens-kluifjes, 2 bouillonblokjes, 2 aardappelen, ½ selderijknol, ½ bos selderij,  1 ui, 1 prei, 150 gram rookworst, zout en peper.

Bereiding
*
Was de erwten en zet ze 24 uur in het water in de week,
* Breng ze met het overgebleven weekwater, spek, en bouillonblokjes, aan de kook,
* Laat het geheel ca. 1 uur zachtjes koken,
* Voeg er de schoongemaakte aardappelen, kleingesneden soepgroenten en rookworst toe,

* Laat de soep 30 minuten zachtjes koken,
* Neem de worst en het spek uit de pan,* Stamp de aardappelen fijn en breng de soep op smaak met peper en zout,
* Doe er de worst en het spek weer bij.

Farizeeër
Winterdrankje

Benodigdheden
Bruine (of witte) suiker, jonge jenever, hete koffie, slagroom.

Bereiding
* Doe twee schepjes (bruine) sui­ker in een kof­fiekopje,
* Schenk er  één à anderhalf borrelglas jonge jene­ver bij,
* Het kopje verder vullen met hete kof­fie,

* Ten slotte een klod­der slagroom er bovenop,
* De slagroom be­strooien met, naar smaak, kristal suiker of bruine suiker,
* In plaats van suiker kan men ook kaneel gebruiken.

Deze versnapering werd, door sommige man­nen, ’s win­ters vóór de kerkgang gedron-ken. De sterke drank tegen de kou en de koffie om het gebruik voor de domi­nee en de ouderlingen te verhul­len. De drank is dus net zo hui­chelachtig als de farizeeërs heetten te zijn.

Franse pot

Benodigdheden
 ?????

Bereiding
* Men zet twee kilo goed rundvlees met het nodige water op het vuur,
* Voeg er na het afschuiven zout bij en laat het twee uur langzaam koken,
*
Voeg er dan vier in kwarten gesneden koolrapen en een dozijn kleine wortels bij,
* Na een ogenblikje de even­eens in vieren gesneden harten van twee savooie kolen en van twee witte koolkropjes toevoegen,
*
Tenslotte, de groene erw­ten, stukjes bloemkool, aspergepunten en enige aard­appelen (in kleine stukjes gesneden) toevoegen.

Als dit alles gaar is (maar niet stuk gekookt!):
* Haal met de schuimspaan de ingrediënten uit de pan,
* Leg ze smaakvol op voorverwarmde schotels,
* Schenk het van de soep geschepte vet er overheen en dien de schotels op.

Opmerking:
De (overgebleven) heldere bouillon kan eveneens bij dezelfde maaltijd worden geser-veerd of bij een later recept (b.v. hete bliksem) worden gebruikt.

Gehakei
(? personen)

Benodigdheden
5 eieren, 250 gram braadworst, 2 theelepels saus (zelfgemaakt of worchester of zo iets) 1 eetlepel bloem, 5 eetlepels paneermeel, zout en peper naar smaak, frituurvet/frituur-olie en wc-papier.

Bereiding
*
Vier eieren hard koken (ca. tien minuten); daarna onder de stromende koude kraan af-koelen en pellen,
* De darm (het vel) van de braadworsten opensnijden en het vleeshaksel in een kom doen. Dan de saus er doorheen mengen,
* Ten slotte het haksel in vier delen verdelen en platdrukken,

* In een diep bord de bloem, de peper en het zout vermengen en de hardgekookte eieren hier doorheen rollen, zo, dat ze aan alle kanten onder de bloem zitten,
* Op elk stukje (plat gemaakt) haksel wordt één ei gelegd,
* Het haksel met vochtige handen tot een gladde balvorm om het ei heen kneden,
* Het vijfde ei in het diepe bord loskloppen en het paneermeel op een plat bord uit strooien,

* De geknede ballen eerst door het ei rollen en daarna door het paneermeel, zodat ze overal goed bedekt zijn met paneermeel,
* Daarna de ballen frituren (175?C) tot ze goudbruin en gaar zijn,
* De ballen laten uitlekken op een paar laagjes toiletpapier.

Opmerking
Dit geldt als voorjaarsvoedsel. Het wordt meestal gegeten met gefrituurde krielties (kriel-aardappelen) en een koolsoort.

Gehaktballen

Benodigdheden
500 gram fijn gehakt niet te mager spek, 250 gram varkenslever aan een stuk, 125 gram fijn gehakt varkensvlees, ½ kopje broodkruimels, 1 ei, ½ kopje geraspte kaas, 1 kopje versnipperde krui­den (sago, rozemarijn, peterselie, marjolein), 1 theelepel gema-len zwarte peper, 1 theelepel specerij­en (nootmuskaat, kruidnagel, kaneel, foelie).

Bereiding
*
Braad de lever tot hij stevig is, laat hem afkoelen,
* Rasp hem daarna niet te fijn met een grove kaas-rasp,
* Meng alle ingrediënten nu zeer goed door elkaar en vorm balletjes van deze massa,
* Daarna kunnen de  balletjes worden gebakken of gefrituurd.

Gehakballetjies
Kleine gehaktballen

Benodigdheden
500 gram kalfsvlees met het vet er nog aan; 1 kop witte broodkruimels; 1 kopje fijn-gehakte peterse­lie; 1 ei; 1 theelepel fijn geraspte sinaasappelschil; 1 theelepel fijn ge-raspte citroenschil. Naar smaak: fijn geraspte nootmuskaat; zout en peper.

Bereiding
*
Hak het vlees en vet heel fijn en voeg de andere bestanddelen toe,
* Meng een en ander goed door­een en kneedt er kleine balletjes van,
*
Braad de balletjes in boter (of olijfolie) tot ze goudbruin zijn,
* Heet opdoen bij (koude) jenever of bij oud-bruin (Münchener) bier.

Gelei

* Men neemt 1½ staaf agar-agar, goed gekookt en ge­zeefd,
* Dan neemt men één bierglas suiker met evenveel water,
* Ook dit kookt en zeeft men,
* Meng alles door elkaar met 5 glaasjes jenever (of rum) en een glaasje citroensap.

Goornat1

Zie opmerking bij hangop.

Goornat2

Zoete wei-pap, vaak met krenten.
Recept?

Gorgelgooi

Dunne waterige soep.
Recept?

Griespap
nagerecht
(? personen)

 Benodigdheden
1 liter melk, 75 gram griesmeel, 45 gram sui­ker.

Bereiding
*
Roer de griesmeel en de suiker door el­kaar,
* Strooi daarna het mengsel van suiker en griesmeel al roerende in de ko­kende melk,
* Vervolgens, af en toe moet roe­rend, ca. vier minu­ten zachtjes laten doorkoken totdat de pap gaar en gebonden is.

Griespuddinkie
nagerecht
(? personen)

Benodigdheden
1 liter melk, 100 gram griesmeel, 75 gram suiker, 30 gram boter, citroenschilletje (met een draadje garen er stevig aan vastgebonden) en zout naar smaak.

Bereiding
*
Roer de griesmeel, de suiker en het zout door el­kaar,
* Dompel de citroenschil in de kokende melk,
* Strooi al roerend het mengsel van griesmeel, suiker en zout in de ko­kende melk,
* Verwijder de citroenschil door aan het draad­je te trekken,

* Laat het geheel koken tot een vrij ste­vige pap,
* Daarna de pap van het vuur nemen en de boter er doorroeren,
* De pap in de (met koud water omgespoelde) vorm gieten en laten afkoelen,
* Tenslot­te op een platte schotel omke­ren.

Grijze Madeira
(Een oude borrel -jenever- met een heel klein beetje kaneel)

Hangop
Traditioneel nagerecht
(1 persoon)

Benodigdheden:
1 liter karnemelk, 1 beschuit, Bruine suiker en kaneel naar smaak.

Bereiding
* Spoel een theedoek in koud water en wring hem uit,
* Spreidt de theedoek uit in een groot vergiet, plaats het op een pan,
* Giet de karnemelk in de doek (in het vergiet) en dek het af,
* Afgedekt een nachtje laten staan,

* De hangop in een grote schaal doen en met een garde opkloppen,
* Bruine suiker en kaneel naar smaak toevoegen,
* Beschuit heel fijn verpulveren en over de hangop strooien.

Opmerkingen
* Tegenwoordig wordt karnemelk op een andere manier gemaakt. Men kan daarvan geen smakelijke hangop meer maken! Dus gebruiken de meeste huisvrouwen yoghurt als grondstof, maar dan smaakt de hangop anders. Daarom kan men het beste echte karnemelk uit bio-winkels (of Boerenland karnemelk) kopen.
* In plaats van de eerste drie stappen knoopte men vroeger de doek dicht en hing hem op, boven een pan. Vandaar de naam hangop.
* Het uitgezakte vocht (in de pan) werd goornat genoemd en als frisdrank gedronken.

Haringsalade
(? personen)

Benodigdheden
½ pond overgebleven rundvlees en/of kalfsgebraad, 3 aardappelen, 3 appelen, 3 zure augur­ken, 3 gema­rineerde harin­gen met saus, zout, peper, mosterd en wat suiker.

Bereiding
* Het vlees, aardappelen, appelen en augurken worden fijngesneden en met de saus (van de haringen) die vermengd is met azijn, mosterd, peper, zout en suiker, overgoten, * Men laat de salade een paar uur staan om door te trekken,
* Daarna versiert men de salade naar keuze met citroenschijfjes, harde eieren en reepjes ham.

Heksekring
Gerecht uit het oosten van de Krimpener­waard
(? personen)

Benodigdheden
Blokjes ham, blokjes spek, gebakken lever, uitjes, bruine bonen of kapucijners, cham-pignons, rode en groe­ne paprika.

Bereiding
Recept en bereiding ?

Hete bliksem
één van  vele soorten stamp­pot
(? personen)

Benodigdheden
1 kilo aardappels, ¾ kilo zure appels, ¼ kilo zoete appe­len, 30 gram boter, wat zout.

B

Voorbereiding
*
Schil de aardappels en snijd ze in blok­jes,
* Schil de appels, snijd ze in vieren en verwij­der de klok­huizen,

Bereiding
*
Leg de aardappels onder in de pan, de zoete appels op de aardappels en de zure ap-pels weer daar bovenop,
* Voeg een weinig water en zout toe,
* Laat de stamppot zo’n 30 minuten koken.

* Giet daarna het kook vocht in een kom,
* Stamp de ap­pels en de aardappels fijn,
* Voeg daarna zoveel van het kookvocht toe als nodig een smakelijke brei te krijgen,
* Breng de stamppot op smaak met boter, zout, kaneel en eventueel wat suiker.

Opmerking
Opdienen met gebakken rolpens of lever.

Hachee

Benodigdheden
…………

Bereiding
*
Men neemt fijngesneden uien en peper die men in boter halfgaar fruit,
* Voeg de in stukjes gesneden vleesresten (en/of kip), wat bouillon en een beetje sago toe,
* Op smaak maken met bouillon en wat azijn,
* Laat de hete bliksem geruime tijd stoven totdat deze goed gaar is,
* Tijdens het stoven moet af en toe geroerd worden.

Hoofdkaas
broodbeleg

Benodigdheden
1 varkenskop (4 à 5 kilo), 1 kilo restjes vlees (varkens- en/of rund- en/of kalfs­vlees), 50 à 60 gram zout, 1 eetlepel nagel­gruis (of kruidnagelpoeder), 2 eetlepels witte peper, 2 stuks nootmuskaat, 15 à 20 ingemaakte augurken, azijn.

Bereiding
*
De door de slager gebroeide kop en het vlees gaar maken
(de kop zo’n 3 uur en het vlees on­geer 1½ uur laten koken),
* De kop is gaar wanneer de beentjes gemakkelijk loslaten,
*
Het vlees bij gedeelten op een zeef of op een vergiet leggen en alle beentjes zorgvul-dig eruit zoeken,

* Al het vlees fijn hakken en vermengen met het zout, de krui­derijen, de fijngehakte augurken en zoveel van het kooknat dat een brijachtige massa wordt ver­kregen,
* De met water omgespoelde hoofdkaasvormen (de giften”), voor ruim ¾ vullen en het geheel laten afkoelen,
*
Daarna de bovenlaag bedekken met een wit papier en daar­op een laagje azijn gieten, * Dit laagje moet voortdu­rend worden aangevuld,
* Na 2 à 3 weken is de hoofdkaas klaar voor gebruik.

Hutspot
Soort stamppot

 Er zijn nogal wat plaatse­lijke ver­schillen. Daarom worden er hier twee recepten gege-ven. Bij het opdoen worden soms in stukjes sneden tomaat en wat zwarte peper toege­voegd.

Recept 1
(? personen)

Benodigdheden
500 gram klapstuk, 1500 gram winterwortelen schoonge­maakt en in blokjes gesneden, 1000 gram witte worte­len (pastinaken) schoongemaakt en in blokjes gesne­den, 500 gram versnipperde uien, 50 gram boter. Peper en zout naar smaak toevoegen.

Bereiding
*
Laat het vlees in ruim water met wat zout 90 minuten koken,
* Voeg dan de wortelen en uien toe. Laat alles in ongeveer een half uur gaar koken,
* Haal het vlees uit de pan en snijd het in plakken.

* Giet het overtol­lig vocht af, voeg de boter toe en meng de groente,
* Breng het geheel op smaak met zout en peper.
* Serveer de hutspot met de plakken vlees er bovenop.

Recept 2
(? personen)

Benodigdheden
500 gram witte bonen, 450 gram mager gerookt spek, 1 kilo wortelen, 500 gram witte wortelen (pastinaken), 1 eetlepel zout en 2 grote uien.

Voorbereiding:
Week de bonen,
Snijd het spek in dobbelsteentjes.

Bereiding
*
De geweekte bonen aan de kook brengen,
* Het gesneden spek toevoegen en het geheel nog een kwartiertje laten doorkoken,
* Dan de kleingesneden wor­tels en uien toevoegen, op smaak brengen met zout,
* Laten koken, af en  toe wat water er bij doen, totdat alles gaar is,
* Tenslotte luchtig omroeren en heet opdienen.

IJscola

Dit is een „nieuwerwetse” variant op ijsthee. De thee is hierbij vervangen door ijskoude coca-cola. De munt moet nu fijngesnipperd aan de cola worden toegevoegd. Zie verder ijsthee.

IJsthee
Drank voor de warme zomerdag

Bereiding:
Laat een takje munt mee afkoelen in 1 liter zeer sterke vers gezette thee,
* Schenk er, na het afkoelen, 1½ liter vers geperst sinaasappelsap bij,
* Roer er de geraspte schil van 2 sinaasappelen door­heen,
* Haal het takje munt eruit. Koel ser­veren.

Opmerking:
(Modernere versie: serveren met bonkies” waterijs).

Jan Hagel
Soort peperkoek

Recept?

Kaantjies
Uitgebakken zwoerd als broodbeleg

Recept?

Opmerking
Middeleeuws: cade (uitgebakken zwoerd).

Kaasboter-ties
(4 personen)

Benodigdheden:
8 reepjes oud brood, 40 gram boter, 75 gram oude kaas, peper en zout naar smaak.

Voorbereiding:
* Rooster het brood en snijdt het in 8 gelijke reepjes.

Bereiding:
* Roer de boter luchtig en voeg de kaas, de peper en het zout er aan toe.
* Het mengsel netjes op de geroosterde reepjes smeren (het mes steeds opnieuw in warm water dompelen).
* Koud serveren, bijvoorbeeld, bij de thee.

Kaassoufflé
(? personen)

Benodigdheden:
5 eetlepels geraspte kaas, ¼ liter melk, 5 eieren, naar smaak: zout en peper.

Bereiding:
* Roer de kaas, en de eierdooiers door de melk, voeg wat zout en peper toe,
* Klop het eiwit tot een zeer stijf schuim en mengt dit door de kaasmassa,
* Daarna alles in een goed met boter besmeerde vorm doen,
* Twintig minuten bij een ? matige? warmte bakken,
* De soufflé direct opdienen.

Kalfshart
(? personen)

Benodigdheden
…………….

Bereiding
*
Maak het hart schoon en kook het één uur in water,
* Laat het water uit het hart lopen door het ondersteboven te zet­ten,
* Maak een vulling van een kopje broodkruimels, vermengd met een flinke theelepel meel, wat zout en nootmuskaat, een eetlepel fijngehakte peterselie en een theelepeltje geraspte citroenschil,
*
Meng alles goed door elkaar en voeg er één à twee eetle­pels gesmolten spekvet aan toe.
* Vul het hart met dit mengsel

* Spreid één 100 gram boter uit op een stuk vloeipapier,
* Bind het vast boven op het hart daar waar het vulsel in is gestopt,
* Rol het hart verder in het overige papier,

* Rooster het geheel gedurende 1½ uur en neem daarna het papier weg,
* Wrijf het hart in met boter en laat het spoedig bruin worden,
* Dien het hart op met een goede saus gemaakt van twee theelepels gebrand meel, een ½ liter melk, één ons boter, ½ theelepeltje suiker, geraspte nootmuskaat, een beet-je wijn. Zeker geen water toevoegen!

Kalfslappie
(? personen)

* Neem kalfslapjes of kalfsoesters, bestrooi ze met peper en zout,
* Laat ze tenminste 1 uur liggen. (Op een schotel, dus niet op hout!),
* Dan worden zeer fijn gesneden uien goudbruin gebakken,

* Dan daarin de lapjes daarin zeer snel (beide kanten) geroosterd,
* Opdienen op een warme schotel met gebakken aardappelen,
* Stukjes augurk, wat (ingelegde tomaten), en dergelijke.

Kalfspastei
(? personen)

Benodigdheden
½ fijn gehakte lever, ½ pond (mager) varkensgehakt, ½ pond vers gehakt spek, zout, peper, nootmuskaat, etc.

Bereiding
*
Meng de fijngehakte lever, het varkensgehakt en het gehakte spek goed door elkaar,
* Voegt daaraan wat zout, peper, nootmuskaat en derge­lijke naar smaak toe,
* Eventueel wat fijnge­hakte pe­terselie en sjalot­ten toevoegen,
* Vul hier­mede een pastei-vorm. (Eventueel snee­tjes spek toevoegen),
* Laat het geheel ongeveer twee uur in een water­bad koken.

Kalfspoten
(? personen)

Benodigdheden
1½ pond varkensvlees, 1½ pond kalfs­vlees, 2 kalfs-po­ten, tijm, sjalotten, dragon en peterselie. Naar smaak wat olie, azijn en peper voor de saus.

Bereiding
*
Kook het varkensvlees, kalfsvlees, kalfs-po­ten met tijm sjalotten, dragon en pe­terselie in water gaar,
* Snijd daarna het vlees in stuk­jes, hak dat van de poten fijn en giet alles door een zeef, * Nu wordt het vlees in een vorm gelegd met een paar hardgekookte doorgesneden eie­ren, stuk­jes kroot (rode biet) en een paar citroen­schijven,
* Giet het vet er overheen; laat het koud worden en giet er een saus van olie, azijn en peper overheen.

Kan­deel 1
Drank die bij de geboorte van een jongen werd geser­veerd
op de dagen na de geboorte maar voor de doop.
(? personen)

Benodigdheden
1 fles witte vruchtenwijn; 3 pijpjes kaneel; 3 kruidnagels; 10 eieren; 20 eetlepels witte basterd suiker.

Bereiding
*
Doe de kaneel en de kruidnagels in een buideltje van kaas­doek,
* Laat het buideltje ca. één uur trekken in de wijn,
* Eieren en suiker schuimig kloppen, ten minste tien minuten klop­pen,
* Al kloppend de wijn, zonder de spece­rijen, erbij gieten,
*
Au bain Marie, al kloppend, dik laten worden, dan laten afkoelen.

Opmerking
Opdoen in kleine kommetjies (kopjes zonder oor­tjes) met een lange vinger” erbij.

Kandeel 2
Drank die bij de geboorte van een meisje wordt geserveerd
op de dagen na de geboortedag maar voor de doop.
(? personen)

Benodigdheden
5 dl zoete witte wijn; 5 dl water; 5 gram kaneel; 3 kruidnagels; 60 gram suiker; 6 eier-dooiers.

Bereiding
*
Kaneel en kruidnagels 1 uur in (lauw) water laten trek­ken,
* Aan het vocht de wijn toevoegen,
* In het geheel de suiker oplossen,
* Intussen de eidooiers schuimig kloppen en dan onder ?geringe? verwarming deze massa langzaam toevoegen zodat er een gladde emulsie ontstaat,
* Direct opdoen in kleine kommetjies.

Kandeel 3
Drank op de dag van een geboorte: Geboorte-kan­deel.
(? personen)

Benodigdheden
Enkele kruidnagels; 1 dl melk; 3 dl advocaat.

Bereiding
*
Doe enkele kruidnagels in een stukje kaasdoek, of in een thee-ei,
* Laat dit buideltje circa vijftien minuten trek­ken in één dl warme melk,
* Klop de melk daarna door drie dl. advocaat,
* Serveer deze drank lauwwarm.

Opmerking
Het bezoek behoorde iets voor de kraamvrouw mee te brengen. Vaak een tulband; een zelfgebakken appeltaart o.i.d. In ruil daarvoor werd dan de aan de bezoekers beboterd krenten­brood geserveerd.

Kandeel 4

Drank die eerste dag na de huwelijksvoltrekking door beide echtgenoten samen werd gedronken. Zulk een dag werd kandeel-­daggie” genoemd. Oudtijds werd ook een va-kantiedag (rustig samen thuis doorge­bracht) zo ge­noemd. Later werd de dag na het 12½-, 25-, 40- en 50-jarig hu­we­lijks feest zo genoemd. Op de dag zelf werd iedereen veron­dersteld het echtpaar met rust te laten en dus er niet op bezoek te gaan.

Recept?

Kapiteinsschotel
(raasdonders = grauwe erwten ofwel kapucijnen)
Voor de mannen, zie raasdonders

Benodigdheden:
1 pot kapucijnen, 250 gram speklapjes, 30 gram bloem, ca. 3 eetlepels mosterd, ???boter, nootmuskaat, peper, zout.

* Bestrooi de lapjes met nootmuskaat en bak ze aan beide kanten mooi bruin,
* Maak de kapucijnen warm en giet het vocht in een in een maatbeker,
* Vul, indien nodig, het vocht aan tot 4 deciliter,

* Neem het vlees uit de pan, doe er 2 eetlepels boter bij en roer het,
* Doe er zodra het schuim wegtrekt, de bloem bij,
* Laat het geheel kastanjekleurig worden,
* Roer de mosterd er doorheen, met naar smaak de peper en het zout,
* De saus moet pikant zijn!

Serveren:
* Dien het vlees, de kapucijnen en de mosterdsaus apart op.
of
* Snijdt het vlees in dobbelstenen en roer die met de saus door de kapucijnen.
* Maak de stoofschotel goed warm voor het opdienen.

Karnegruttemelk
de nachtmerrie van veel kinderen

Recept 1:
(? personen)

Benodigdheden
30 gram grutten, ½ liter ouderwetse karnemelk, naar smaak stroop (of wat suiker en kaneel).

Bereiding
*
Meng de grutten met wat koude melk tot een glad be­slag,
* Doe dan de overige melk er bij en breng de pap al roeren­de aan de kook,
* Neem na een paar minuten koken de pan van het vuur,
* Roer er, naar smaak, wat suiker, kaneel of stroop door.

Recept 2:
(? personen)

Benodigdheden
125 gram grutten, 1 liter melk.

Bereiding
* Als bij recept 1, echter ca. 10 minuten laten koken.

Recept 3:
(? personen)

Benodigdheden
135 à 200 gram grutten, 1 liter melk.

Bereiding
* Zie recept 1, echter eerst zo’n 24 uur laten staan, daarna 10 minuten koken.

Keugiesbutter
Broodbeleg

Een mengsel van vet en stroop dat als brood­be­leg gebruikt wordt.

Recept?

Kienderpap
Pap voor heel jonge kinderen

Benodigdheden
30 gram bloem, ½ liter melk.

Bereiding
*
Meng de bloem met wat koude melk tot een glad beslag,
* Doe dan de overige melk er bij en breng de pap al roeren­de aan de kook,
* Neem na een paar minuten koken de pan van het vuur,
* Roer er, naar smaak, wat suiker, kaneel of stroop door.

Koffiepuddinkie
(? personen)

Benodigdheden
5 bladen witte gelatine, 1 dl water, 5 eierdooiers, 1 dl gekookte melk, 1 dl sterke zwarte koffie (50 gram), 40 gram suiker, ¼ liter geslagen room, aman­delolie.

Bereiding
* Los de bladen gelatine op in het water, voeg er de eierdooiers, de gekookte melk, de zwarte koffie en de suiker aan toe,
* Laat dit smelten boven het vuur tot het op­komt, giet het dan in een diepe schotel en roer het om totdat het koel is,
* Nu mengt men er de ge­slagen room door en doet alles in een met de ­olie be­streken vorm,
* Laat het tenmin­ste twee uur rusten en keer, voor het gebruik, de vorm om (op een platte schotel).

Kool, stoof
(? personen)

Benodigdheden?

Bereiding
*
De kooltjes wordt even opgekookt,
* Dan worden ze uit­ge­hold en gevuld met fijngehakt varkensvlees,
* Door dit vlees mengt men naar smaak wat ui en kruiderijen,
* Na het vullen wor­den de kooltjes toegebon­den en in een vlakke schotel gelegd met wat bouillon, sui­ker, zout, een klontje boter en een stukje citroen en licht ge­stoofd,
(Ook kunnen de kooltjes in plaats van gestoofd, worden gekookt).

Kroekies

Soort gebak. In plaats van het beschreven deeg werd ook wel boterkoekdeeg gebruikt. Ook gewoon deeg van bloem en eieren is mogelijk. Op smaak bren­gen met fijn versnip-perde gekonfijte vruchtjes kwam ook voor.

Benodigdheden
80 gram boter, 175 gram suiker, 250 gram bloem, zelf­rijzend bakmeel, 1 eetlepel ge-raspte citroenschil.

Bereiding
1. Het deeg:
* De boter smelten, de suiker er door kloppen tot er een gladde massa ontstaat,
* Dan de bloem erbij doen en naar smaak gerasp­te citroen toevoegen,
* Het geheel tot een soepel deeg kneden.

2. Het bakken:
* Laat het deeg even rusten,
* Daarna dun uit­rollen en in ronde schijfjes van ongeveer 3 cm ste­ken,
* De schijfjes op een inge­vette plaat in een kalme oven goudbruin bakken.