Nederlandse recepten

In opbouw

Hongerwinter,                            Huidige recepten,                            Moderne recepten.

Inleiding: de eetcultuur

Romeinen, (tot 450) Scandinaviërs (Vikingen tot 1150), Spanjaarden (tot 1550),  Fransen (tot 1815) Duitsers (tot 1915), Indo-Chinezen (na 1918), Ambonezen (na 1945), Hongaren, Italianen, Portugezen en Grieken (na 1960) en Turken (na 1980) hebben de, oorspronkelijke Germaanse, cultuur in Holland sterk verrijkt.

Pasta soorten

In Holland kende men, in ’t algemeen, slechts twee twee soorten pasta: namenlijk de spaghetti (ook wel gekscherend „slinger om de smoel” genoemd) en macaroni (pijpies).
Er zijn echter meer dan 30 soorten pasta die elk hun eigen smaak hebben:

Anelli                   Anellini                Bucatini              Cannelloni geel     Cannelloni groen Chifferi rigati       Conchiglie           Elicoidali             Farfalle                  Fettuccine     Gnocchi              Lasagne geel      Lasagne groen   Linguettine             Macaroni
Mezzani              Penne                 Penne rigate       Pennoni                 Rigatoni
Rigatoni grosso  Semini                 Spaghetti           Spaghetti chitarra  Spaghettini
Tagliatelle          Tagliatelle verdi   Tortiglioni           Trenette                 Tripolini

Om vergissingen te voorkomen wordt in de recepten die pasta betreffen, voor de ver-werking, naar de opdruk op de verpakking ervan verwezen.

Veel ingrediënten zijn verkrijgbaar bij:
Supermarkt MCD,                Driewegplein 3,     Gouda,           (kaart) Tel.: 0182-527.842.
Voor het gebruik van de functie (kaart) zie: handleiding.

Omrekenen van oude keukenmaten

a. Vaste stoffen

1 Afgestreken eetlepel is:
7,5 gram cacao,              8 gram havermout,          8 gram bloem,
8 gram cacao,                 8 gram custardpoeder,  10 gram aardappelmeel,
10 gram sago,               10 gram maïzena,           10 gram zout,
10 gram rijst,                 10 gram zout,                  11 gram Siam sago,
12 gram basterdsuiker, 12 gram suiker,               12 gram witte suiker,
12 basterdsuiker,          15 gram boter,                15 gram margarine,
15 gram vet,                 16 gram gort,                   16 gram parel sago,
16 gram parelgort,        18 gram griesmeel,         18 gram rozijnen,
20 gram krenten,          20 gram boter.

Bron: „Van eigen hand” ca. 1927,
(Prof. Dr. E.C. van Leersum en Prof. Dr. L.K. Wolff)

1 Deciliter is:
80 gram erwten,             80 gram bonen,               35 gram havermout,
55 gram krenten,           
65 gram rozijnen,             70 gram rijst,
70 gram suiker,             50 gram tarwebloem.

Boter: 1 pakje was 2 (soep)kopjes:
250 gram = 1 kopje,    125 gram = 1/2 kopje,        62 gram = 1/4 kopje,
30 gram = 2 eetlepel,    15 gram = 1 eetlepel.

b. Vloeistoffen:

500 ml = 1 pint,            250 ml = 1 kop(je),         100 ml = 1 theekopje,
10 ml  =  1 desertlepel,    5 ml = 1 theelepel.

c. Bonen etc. in vloeistof:

1/2 pot bonen in vloeistof weegt ca. 370 gram en bevat ca. 240 gram bonen,
   1 pot bonen in vloeistof weegt ca. 720 gram en bevat ca. 465 gram bonen.

Anglo – Amerikaanse eenheden

oz.: 1 ounce  = 28 gram,                                  pt.: 1 pint*    = 4,66 deciliter = 2 cup,
lb.: 1 pound* = 435 gram,                                 qt.: 1 quart  = 9,50 deciliter = 2 pints,
1 cup:           = 2,33  deciliter,                         gal.: 1 gallon = 3,8 liter         = 4 quarts,

* Merk op:
1 Nederlands pond = 500 gram.
1 Nederlands pint = 500 ml.
(Het gebruik van pint” en pond” is in Nederland (in de handel) al lang verboden om de verwarring met de Anglo-Amerikaanse maten te voorkomen.)